Спецификации за качество

Преди да изберете масло, трябва да си отговорите на следните въпроси:

1. Дали става дума за бензинов или дизелов двигател? 2. Дали двигателят разполага със система за вторична обработка на изгорелите газове (филтър за твърди частици, система с три пътен катализатор)? 3. Може ли да бъде обслужван в режим на удължен пробег LongLife?

Всички тези фактори оказват влияние върху броя налични спецификации и широкото предлагане на масла. Всеки стандарт съдържа в себе си информация за възможните масла за конкретния двигател, когато се различава по строеж и характеристика на работата. Модерните двигатели са все по-мощни и в тях има по-голямо ефективно налягане.

Строгите стандарти относно емисията на изгорели газове принуждават производителите да прилагат допълнителни системи с цел намаляване на количествата емитирани вредни за околната среда вещества (напр. филтри за твърди частици). Освен това някои двигатели могат да бъдат обслужвани в режим на удължен пробег между смените на маслото (LongLife). Да дадем пример – масло със стандарт VW 507 00 е масло за дизелови двигатели с инжекционно или Common Rail впръскване, с филтър DPF, с възможност за прилагане в режим LongLife.

В сравнение със стандартите на производителите спецификациите на ACEA или API не са толкова строги. Например стандартът на ACEA Cx позволява използването на масло в двигатели, изискващи масла с ниско съдържание на пепел Low SAPS, но не определя толкова прецизно типа впръскване на гориво или периодите между смените на маслото. Използването на масла по тази спецификация позволява значително да се удължи периодът на експлоатация на филтрите DPF. Често висшите (по-новите) спецификации могат да заместват низшите (по-старите), но не винаги.

Какво означава вискозитетът на маслото?

Пореден съществен параметър на маслото е неговия вискозитет, който трябва да бъде подбиран също съгласно изискванията на производителя. В момента на пазара са най-популярни всесезонни масла, подходящи за употреба както през зимата, така и през лятото. Такива масла се отбелязват със знак xW-x (например 5W-30), където xW означава вискозитет при условия на ниска температура („зимно масло“), а втората част посочва вискозитета при условия на висока температура („лятно масло“).

Въпреки че на пръв поглед изглеждат подобни, маслата 5W-30 и 5W-40 проявяват различни стойности на вискозитет при температура от 100°C (това е оптималната работна температура за моторното масло, затова при тази температура се извършват сравненията на параметрите на вискозитета). Небрежността при избора на вискозитета на дадено моторно масло може да доведе до бързо износване на двигателя. Но много производители допускат и използването на масло с вискозитет в по-широк обхват поради различни устройства на двигателя.

Спецификациите за качество и избора на масло

Ако познавате спецификациите за качеството и за вискозитета на препоръчваното масло, работата е лесна. Достатъчно е да ги намерите на опаковката на маслото.

Знаейки какъв двигател имате в колата, дали разполага със системи за вторично преработване на изгорели газове или дали работи в режим LongLife, можете да изберете примерните спецификации, които трябва да притежава маслото. За пример ще посочим два често срещани автомобила: Opel Vectra C 1.8 16V от 2003 година (с Longlife) и Volkswagen Passat 1.9 TDI от 2004 година (без Longlife).

Опелът има бензинов двигател, който се използва в режим на удължен пробег максимално до 30 хиляди километра. Стандартът, на който трябва да отговаря маслото за този двигател, е GM-LL-B-025, който се съдържа в стандарта dexos2. На това изискване отговаря маслото Leprinxol SYNTH 5W-40. Фолксвагенът разполага с дизелов двигател, основан на инжекционно впръскване, което изисква масла с по-висока издръжливост от гледна точка на прилаганата технология за впръскване на гориво.