Моторно масло за износени двигатели

В повечето случаи е препоръчително  да се използва такова масло, каквото отговаря на изискванията на производителя.Ако автомобила е произведен за продажба в Финландия а се експлоатира в България то е необходима консултация с специалист.Ако автомобила  е над 200000 км може да се използват и масла от други класове . Някои коли могат да бъдат експлоатирани с минерални масла, а други – не. Когато двигателят на автомобила е силно износен и освен това не сме сигурни какво масло е използвано по-рано, най-безопасно ще бъде да изберем полисинтетично масло, за да избегнем отмиването на отлаганията.В този случаи това е правилното масло за износени двигатели защото може да доведе до предотвратяване на течове или до намаляване на степента на компресия.

Когато сме сигурни, че колата, независимо от значителния изминат пробег, е карана със синтетично масло, можем да използваме масло от същия тип, но с по-голям вискозитет (напр.LEPRINXOL-SYNTH 5W-40) – това може да намали консумацията на масло в двигателя, а също така да помогне за намаляване на шума, издаван от мотора.

5. Да приемем, че нямам представа какво масло имаме в двигателя, колата е на няколко години. Намираме се в чужбина и трябва да долеем масло. Какво да купим?

Първата крачка, която трябва да се направи, е да се погледне в инструкцията за употреба на превозното средство. Там са определени параметрите на вискозитета и качеството на маслото в следния вид: вискозитет – напр. SAE 5W-30, SAE 10W-40, качество – напр. ACEA A3/B4, API SL/CF, VW 507.00, MB 229.51, BMW Longlife-01. Следователно основните изисквания, които трябва да спазим, са нормите за качество и вискозитет, определени от производителя.

Трябва да се подбере такова масло, което ще има вискозитет като посочения в инструкцията и ще отговаря на нормата за качество, предписана в нея. Тогава ще можем да сме сигурни, че сме подбрали маслото правилно. Още по-лесно е да се подбере масло за доливане, ако производителят на автомобила не посочва собствени норми, ами се позовава на спецификации API или ACEA, съгласно които са класифицирани почти всички масла.

За кои двигатели използваме синтетични, полисинтетични, минерални масла?

Сред синтетичните масла имаме 5W-30 или 5W-40, а сред минералните – 15W-40, 20W-40, 15W-50. Те имат, различен клас вискозитет. Но за кои двигатели се препоръчва 15W-40 и за кои – 15W-50? Има ли някаква разлика и не е ли достатъчно само определението „минерални“?

Разликите във вискозитета и в базовото масло са много съществени. Колкото по-ново е устройството на двигателя, толкова по-съвременни масла се използват, и толкова по-големи са разликите между самите масла. Правилният избор на масло е този, който отговаря на изискванията на производителя – това е най-важното.