За правилния избор на моторно масло трябва да се запознаем с препоръките на производителя на нашия автомобил.В документите на автомобила е указано масло с какви стандарти  е препоръчително да се употребява.Трябва да се има предвид че ако например вашия автомобил е бил предназначен за продажба  в Швеция то в документите на автомобила ще е конкретизирано моторно масло подходящо за шведските условия-например  0W-20 .Ако същия автомобил има последваща  продажба например в България то маслото препоръчвано за Швеция успешно може да бъде заменено с масло подходящо за българските условия,  което има значително по ниска стойност ,без компромиси за експлоатацията и икономичността на  двигателя .Ето защо винаги можете да се консултирате с професионалисти които ще отчетат всички фактори.Така вашия двигател ще има най-оптимални условия на експлоатация и най дълъг живот при най-добри финансови параметри.

Долу следва принципна информация за моторните масла която може да ви помогне в правилния избор

Правилния избор между синтетични,полусинтетични и минерални масла – по какво се различават?

Синтетичните, полусинтетичните и минералните масла се различават помежду си по своите базови масла и по пакета от присадки. Към настоящия момент най-много се работи върху синтетичните масла и те са най-често развивани – благодарение на това те са най-добре съгласувани с изискванията на производителите на двигатели, а тези двигатели са по-дълготрайни и работят по-добре.

Освен това синтетичните масла са термично по-стабилни, могат да работят при по-висока температура и при по-голям натиск върху смазваните повърхности. Оказват влияние и като забавят износването на частите на двигателя и намаляват съпротивлението, освен това допринасят за понижаването на разхода на гориво. Синтетичните масла осигуряват чистота на двигателя по-добре от минералните, като редуцират утайките, които остават в него, и могат да издържат по-дълъг период между две смени на маслото. Улесняват запалването на двигателя при ниска температура. Всичко това обяснява факта, че синтетичните масла се прилагат при повечето нови автомобили.

Кой от посочените по-горе видове масло е най-добър и защо?

Синтетичните масла със сигурност са с по-добро качество. Тези масла (напр.LEPRINXOL-SYNTH LONGLIFE III 5W-30 ) променят вискозитета си по-малко при смяна на температурата – издържат на високи температури, което означава, че не се отлагат във формата на отлагания по вътрешните части на двигателя, с което не допринасят за неговото износване, а в същото време са достатъчно течни при ниски температури (като запазват течното си състояние дори при -60°C), което улеснява запалването на двигателя през зимата.

Освен това се грижат за чистотата на двигателя, позволяват пестене на гориво и осигуряват по-голяма защита на двигателя от износване. Да не пропускаме и факта, че по-бавно се изчерпват и по-бавно стареят, така че могат да работят в режим LongLife. Най-новите технологии отговарят и на най-необичайните изисквания (за пример можем да посочим маслата с ниско съдържание на пепел Low SAPS за автомобили с филтри за твърди частици DPF).

Чистите синтетични масла предлагат повече ползи. Те превъзхождайки минералните и полу синтетичните масла  по отношение на експлоатация и защита. По тази причина повечето европейски производители препоръчват употребата на синтетични масла при своите най-нови модели автомобили.