Доброто масло-Как да направим добрия избор?С избора на добро масло е същото както с покупката на резервни части за колата.Трябва да се използват само такива с добро качество. Как да разберем дали двигателното маслото отговаря на изискванията за автомобила? Качеството на маслото има изключително голямо значение преди всичко заради това че съвременните двигатели стават все по-мощни.

Това се дължи на постигането на възможно най-големия капацитет на двигателя и ограничаване на емисията на изгорени газове без загуба на максималната мощност,Двигателите често се конструират съгласно принципа на даунсайзинг – малък обем, голяма мощност. В началото на деветдесетте години средностатистическият бензинов двигател с обем 1,4 l разполага с мощност в рамките на 50-75 к.с. В момента конструкторите успяват да изкарат от такъв обем дори до 180 к.с., а 120-130 к.с. е стандартно за пазара.

Ключът за постигане на тези параметри е почти повсеместното използване на турбокомпресор. Двигателите, подпомагани от механизми за сгъстен въздух и компресори, са по-благоприятни както за околната среда, така и за портфейла на шофьорите.Те работят под голямо натоварване и при по-високи температури и по-големи налягания отколкото преди това,изискват много по-съвременни смазочни средства. Освен това маслата трябва да бъдат по-издръжливи и поради по-дългите изминати пробези между две смени на масло.Тъй като съществуват множество технологии претендиращи за “най-доброто” качество са въведени обективни стандарти които гарантират че дадено моторно масло е подходящо за употреба-тези стандарти за Европа са ACEA а за САЩ са API.Отделно всеки един автомобилен производител на автомобили има собствени стандарти които съответстват на  ACEA и API

Доброто масло-какво гарантира?

Ако искаме да поддържаме двигателя в полагащото му се състояние на чистота и да му осигурим възможно най-добрата защита от износване, трябва да използваме маркови моторни масла, като например Leprinxol.Марковото масло не само носи гаранция за качество, но е и продукт на непрестанни изследвания и тестове за издръжливост, провеждани във фирмените лаборатории и в реални условия на пътя.

Всичко това се прави, за да може маслото да отговаря на изискванията на съвременните конструкции на двигателите.

Тестовете, състоящи се в симулиране на работата на разпределителния вал с обхват от 800 до 5000 оборота в минута, показват, че новите масла намаляват контакта метал-метал с 40 процента. Маслото също така трябва идеално да защитава двигателя от корозия, от вредното въздействие на водата, както и от киселинните продукти на изгарянето и окисляването на маслото по време на работа.

Само присадките с най-високо качество са в състояние да осигурят на двигателя съответното ниво на защита от износване и да го поддържат чист. Leprinxol е лидер в това направление. за повече от 150 години.